Citare în text (autorii)

duminică, 15 februarie 2009 | Etichete: , , | |

Stilul APA are o serie de reguli importante pentru folosirea numelor autorilor ca parte din sistemul autor-dată. Mai există câteva reguli for citarea surselor indirecte, surse electronice, şi surse cu pagini nenumerotate.

Citarea unui sau mai multor autori

O lucrare cu doi autori: Treceţi ambii autori în fraza de referinţă, sau între paranteze, de fiecare dată când citaţi lucrarea. Folosiţi cuvântul "şi" între numele autorilor în cadrul textului, şi folosiţi semnul "&" în paranteze.

Cercetarea lui Wegener şi Petty (1994) susţine...
(Wegener & Petty, 1994)

O lucrare cu trei până la cinci autori: Înşiruiţi toţi autorii în fraza de referinţă sau în paranteză, când citaţi sursa prima dată.

(Kernis, Cornell, Sun, Berry, & Harlow, 1993)

În citările următoare, folosiţi doar numele primului autor urmat de "et al." în fraza de referinţă sau în paranteză.

(Kernis et al., 1993)
În formula et al., et nu trebuie urmat niciodată de un punct.

Şase sau mai mulţi autori: Folosiţi numele primului autor urmat de et al. în fraza de referinţă sau în paranteză.

Harris et al. (2001) a contrazis...
(Harris et al., 2001)

Autor necunoscut: Dacă lucrarea nu are un autor, citaţi sursa după titlul său în fraza de referinţă, sau folosiţi primul sau primele două cuvinte în paranteză. Titlurile cărţilor şi raporturilor sunt scrise cu text cursiv sau subliniat; titlurile articolelor şi capitolelor sunt scrise între ghilimele.

Un studiu asemănător a fost făcut pe studenţi care învăţau să structureze lucrări de cercetare ("Using APA," 2001).

Note: În cazul rar în care este utilizat "Anonim" pentru autor, trebuie tratat precum numele autorului (Anonim, 2001). În bibliografie, folosiţi numele Anonim ca autor.

Autorul este o organizaţie: Dacă autorul este o organizaţie sau o agenţie guvernamentală, menţionaţi organizaţia în fraza de referinţă sau în citarea în paranteză, când citaţi sursa prima dată.

Conform Asociaţiei Psihologice Americane (2000),...

Dacă organizaţia are o abreviere bine cunoscută, includeţi abrievierea în paranteză dreaptă, când citaţi prima dată sursa şi folosiţi doar abrevierea în citările ulterioare.

Prima citare: (Mothers Against Drunk Driving [MADD], 2000)
A doua citare: (MADD, 2000)

Două sau mai multe lucrări în aceeaşi paranteză: Când citarea din paranteză include două sau mai multe lucrări, ordonaţi-le în acelaşi mod în care apar în bibliografie, separate cu punct şi virgulă.

(Berndt, 2002; Harlow, 1983)

Autori cu acelaşi nume: Pentru a prevenii confuziile, folosiţi iniţialele prenumelor alături de nume.

(E. Johnson, 2001; L. Johnson, 1998)

Două sau mai multe lucrări de acelaşi autor în acelaşi an: Dacă aveţi două surse de acelaşi autor, în acelaşi an, scrieţi cu litere mici (a, b, c) anul în ordinea aşezării din bibliografie. Folosiţi litere mici, alăturate anului, în citatele din text.

Cercetarea lui Berndt (1981a) a ilustrat faptul că...

Introducere, Prefaţă, Cuvânt înainte şi Postfaţă: Când citaţi o introducere, prefaţă, cuvânt înainte sau postfaţă în text, citaţi autorul şi anul potrivt ca de obicei.

(Funk & Kolln, 1992)

Comunicare personală: Pentru interviuri, scrisori, e-mail-uri şi alte comunicări de la persoană la persoană, citaţi numele comunicantului, faptul că este o comunicare personală şi data comunicaţiei. Nu includeţi comunicarea personală în lista bibliografică.

(E. Robbins, cumunicare personală, 4 Januarie, 2001).
A. P. Smith susţine de asemenea că mulţi dintre studenţii ei au avut dificultăţi cu stilul APA (comunicare personală, 3 Noiembrie, 2002).

Citarea surselor indirecte

Dacă folosiţi o sursă care a fost citată în altă cursă, amintiţi sursa originală în fraza de referinţă. Treceţi sursa secundară în lista bibliografică, şi includeţi sursa secundară în paranteză.

Johnson a argumentat că...(apud Smith, 2003, p. 102).

Notă: Când cităm materialul în paranteză, despărţiţi citarea cu virgulă, cum apare mai sus.

Surse electronice

Dacă este posibil, citaţi un document electronic la fel ca orice alt document folsoind stilul autor-dată.

Kenneth (2000) a explicat...

Autor sau dată necunoscute: Dacă data sau autorul nu sunt specificate, folosiţi titlul în fraza de referinţă, sau primul-primele două cuvinte ale titlului în paranteză şi folosiţi abrevierea "n.d." (pentru "nicio dată").

Un alt studiu pe studenţi şi decizii a descoperit că studenţii au reuşit cu ajutorul tutoring-ului ("Tutoring şi APA," n.d.).

Surse fără pagini numerotate

Când unei surse electronice îi lipseşte numerotarea paginilor, trebuie să încercăm să includem informaţia care îi va ajuta pe cititori să găsească pasajul citat. Când un document electronic a numerotat paragrafele, folosiţi simbolul , sau abrevierea "para." urmată de numărul paragrafului (Hall, 2001, ¶ 5) sau (Hall, 2001, para. 5). Dacă paragrafele nu sunt numerotate şi documentul include antete, oferiţi antetul respectiv şi specificaţi paragraful de sub acel antet. În unele surse electronice, cum ar fi paginile Web, oamenii pot folosi funcţia Find din browserele lor, pentru a localiza pasajele citate.

Conform lui Smith (1997), ... (secţiunea Mind over Matter, para. 6).

Notă: Nu folosiţi niciodată numerele paginilor Web pe care le printaţi; computerele printează diferit paginile Web.

1 comentarii:

  1. Anonim says:

    Buna ziua!

    Puteti, va rog, sa-mi spuneti daca in paranteza op. cit. trebuie scris cu majuscula? De ex., (Op. cit.).
    Va multumesc!