SPSS (tutorial introductiv)

luni, 16 februarie 2009 | Etichete: , | |


Acest tutorial arată ceea ce este capabil să facă SPSS pentru Windows. Exemplele date provin din lucrarea Statistical Methods for Psychology a lui David C. Howell. În acest tutorial nu vei afla prea multe lucruri despre statistică. Acest tutorial te poate ajuta daca eşti un începător în SPSS, în sensul de a te familiariza cu programul şi cu opţiunile sale de bază. În afară de această resursă, fişierele de ajutorare a SPSS-ului ar trebui folosite şi ele ca resursă.

Fundamente

SPSS are acelaşi aspect ca şi alte programe care rulează în Windows. Orice statistică pe care doriţi să o faceţi poate fi îndeplinită virtual, prin combinaţia de click-uri în cadrul meniurilor şi cutiilor de dialog interactive.

Presupunem că SPSS este deja instalat în computer. Dacă nu aveţi o scurtătură pe desktop, mergeţi la [Start => Programs] şi porniţi programul făcând click pe icoana SPSS.

După ce aţi accesat icoana SPSS va apărea o nouă fereastră pe ecran. Aspectul acestei ferestre este unul asemănător cu al unui program standard pentru windows, cu o interfaţă tabelară.


După cum puteţi vedea, există un număr de opţiuni legate de statistică în bara de meniu. Există de asemenea scurtături sub formă de icoană în bara de unelte. Acestea ajută la un acces rapid la opţiunile cele mai folosite. Prin menţinerea mouse-ului deasupra unei astfel de icoane, timp de o secundă sau două, va rezulta într-o scurtă descriere a funcţiei acelei icoane. Display-ul curent arată un tabel de date gol. În mod clar, datele pot fi introduse manual, sau pot fi citite dintr-un fişier de date existent.

Navigarea în meniul File, nu dezvăluie nimic surprinzător - multe din opţiuni sunt familiare. Totuşi, unele detalii sunt specifice lui SPSS. De exemplu, opţiunea [New] este folosită pentru specificarea tipului de fereastră care să fie deschisă. Opţiunile de sub [New] sunt:

  • [Data] Fereastra implicită cu un tabel de date gol, pregătit pentru analize

  • [Syntax] Cu acesta se pot crea script-uri, în locul folosirii meniurilor. Vedeţi manualul SPSS pentru mai multe detalii.

  • [Output] Oricând este rulată o procedură, rezultatul este direcţionat către o fereastră separată. Există cazuri în care puteţi avea ferestre [Output] multiple, deschise pentru a organiza analizele variate care ar trebui făcute. Mai târziu, aceste rezultate pot fi salvate şi/sau imprimate.

  • [Script] Fereastra oferă oportunitatea de a scrie programe complete, într-un limbaj asemănător lui Basic. Aceste programe au acces la funcţii care îmbunătăţesc SPSS-ul.


De asemenea prezente în meniul [File], sunt două căi separate pentru citirea datelor din fişierele existente. Prima este opţiunea [Open]. Precum alte pachete de aplicaţii (ex. WordPerfect, Excel, ....) SPSS are şi el propriul format de salvare a datelor. În acest caz, extensia acceptată pentru orice fişier salvat folosindu-se formatul proprietar este "sav". Astfel, puteţi salva un fişier de date ca "data1.sav". În orice caz, acest format nu poate fi citit cu un editor de text, fiindcă este într-un format binar. Avantajele sunt că toate schimbările de format sunt menţinute şi fişierul poate fi citit mai repede, prin opţiunea [Open]. Aceasta este menită în special pentru fişierele salvate în format SPSS. A doua opţiune, [Read ASCII Data], după cum sugerează numele, este pentru a citi fişierele salvate în format ASCII. După cum se poate vedea, există două opţiuni - [Freefield] şi [Fixed Columns]. Accesarea uneia din aceste opţiuni va produce o cutie de dialog. Trebuie să specificaţi un număr de parametrii, înainte ca un fişier să fie citit cu succes.



Citirea fişierelor ASCII necesită ca utilizatorul să cunoască câte ceva despre formatul fişierului de date. În caz contrar, utilizatorul se poate bloca în procesul de citire, sau rezultatul poate fi eronat. Un format mai restrictiv îl reprezintă [Fixed Columns]. Trebuie să ştiţi câte variabile sunt, fie că variabila este în format numeric sau de tip string, şi prima şi ultima coloană a fiecărei variabile. De exemplu, gândiţi-vă la următoarele ca un fragment dintr-un fişier de date ASCII:



bărbat 37 102
bărbat 22 115
bărbat 27 99
.... .. ...
femeie 48 107
femeie 21 103
femeie 28 122
...... .. ...

O examinarea a fişierului de date oferă câteva elemente cheie ale informaţiei:

  1. Există trei variabile
  2. Variabila 1 este de tip string , Variabilele 2 şi 3 sunt numerice
  3. Variabila 1: prima coloană=1, ultima coloană=6
    • Observaţi că nico o coloană nu se suprapune. Cel mai lung caz pentru coloana 1 este numele "femeie", care se întinde de la prima până la a şasea coloană - sau, litera e. După cum puteţi vedea, trebuie să localizaţi manual prima şi ultima coloană a fiecărei variabile.

  4. Variabila 2: prima coloană=9, ultima coloană=10
  5. Variabila 3: prima coloană=12, ultima coloană=14
Aveţi nevoie de toată informaţia de mai sus, în plus faţă de numele fiecăror trei variabile. Reprezintă o metodă foarte structurară de construcţie şi descriere a datelor. Pentru acest tip de fişiere este bine să lucraţi cu un editor de text bun. Dacă nu, ar trebui să încercaţi cel puţin cu Notepad sau WordPad, însă asigurându-vă că salvaţi fişierele în format text cu WordPad. Un procesor complet de text precum Word sau WordPerfect va funcţiona şi el, dacă vă amintiţi să salvaţi fişiere text. Aceste editoare asemănătoare vă va permite să vă daţi seama de locaţia coloanelor pentru fiecare dintre aceste variabile.

Opţiunea[Freefield] este mai puţin restrictivă. Coloanele pot fi neglijate (suprapunere). Trebuie să păstraţi doar ordinea fiecărei variabile în toate căsuţele.



bărbat 37 102
bărbat 22 115
bărbat 27 99
.... .. ...
femeie 48 107
femeie 21 103
femeie 28 122
...... .. ...

Puteţi exersa cu crearea şi citirea fişierelor de date cu această metodă. Ca şi pentru formatul SPSS, există un număr mare de exemple de fişiere de date incluse în pachet. Apăsaţi [Open] şi găsiţi directorul SPSS. siguraţi-vă că tipul de fişier din cutia de dialog asociat cu [Open] este setat la "*.sav" - implicit...

Înainte de a trece la date, accesaţi meniul [Statistics] . Acest meniu cuprinde câteva clase de statistici disponibile. Fiecare clasă este divizată în alte opţiuni, indicate de săgeata mică din dreapta meniului. Exploraţi ceea ce oferă meniul prin mutarea mouse-ului deasupra procedurilor listate.

0 comentarii: