Cum să scrii un eseu (ghid rapid)

joi, 12 februarie 2009 | Etichete: , | |

În timpul facultăţii, sau chiar atunci când aplici pentru o bursă sau conferinţă, o să trebuiască să scrii un eseu. Se ştie că scrierea unui eseu bun se face după câteva reguli de baza legate cel mai adesea de structura eseului. O parte din aceste reguli urmează mai jos.

STUDIUL BIBLIOGRAFIEI

Chiar şi când există un subiect dat acesta este suficient de general dându-ţi libertatea să-l particularizezi în eseul tău prin abordarea aleasă. În primul rand ar trebui sa studiezi un pic sa vezi ce s-a mai scris pe subiectul respective. De cele mai multe ori, eseul tău va fi construit pe baza a ceea ce s-a mai scris, va analiza sau va critica una sau mai multe puncte de vedere, dându-ţi ocazia în acest fel sa-ţi exprimi punctul tău de vedere.

INTRODUCERE

În introducere, ar trebui să exprimi clar subiectul pe care urmează să-l dezbaţi, şi punctul tău de vedere legat de acest subiect. Exprimarea punctului de vedere este una din cele mai dificile părţi ale eseului. În cele din urma ar trebui sa fii în stare să explici într-o singură frază care este esenţa eseului tău. Exprimarea trebuie sa fie concisă, specifică şi clară. Nu ar trebui sa promiţi că o să analizezi, examinezi sau că o să pui sub semnul întrebării o problema, ci că o să susţii un anumit punct de vedere legat de subiectul ales. De exemplu, un bun punct de vedere ar suna cam aşa: “Voi susţine faptul că diferenţele economice dintre statele aflate în tranziţie sunt rezultatul alegerilor de politica economica făcute la începutul procesului de tranziţie”. Un punct de vedere slab exprimat ar suna aşa: “As dori sa analizez diferenţele de bunăstare economică ale statelor aflate în tranziţie”. Prima variantă exprimă clar un punct de vedere si îl justifică introducând o nouă idee în timp ce a doua variantă nu face decât să expună nişte fapte existente. Punctul de vedere este unul din puţinele locuri din eseu în care este acceptat să se scrie la persoana I, în timp ce în restul eseului este uzual să se scrie la persoana a III-a. Explicarea structurii eseului urmează punctului de vedere din introducere. În funcţie de mărimea eseului, vei aduce un număr de argumente care sa-ţi susţină punctul de vedere. Este recomandat să enumeri aceste argumente un paragraful ce urmează punctului de vedere: “Trei argumente vor fi aduse în sprijinul acestui punct de vedere. Primul va sublinia ca… Al doilea va susţine ca… Al treilea va demonstra că…”

CONŢINUT

Conţinutul eseului va elabora argumentele pe care le-ai prezentat, pe cât posibil în ordinea în care le-ai enumerat mai sus. Fiecare capitol sau paragraf începe cu o “frază-subiect” care expune argumentul şi poziţia autorului. În cazul în care foloseşti capitole, dă-le nume în aşa fel încât să fie potrivite cu structura eseului şi care să fie uşor de citit. Discuţia ar trebui să urmeze expunerea fiecărui argument într-o maniera bine structurată: fapte, idei, opiniile autorităţilor din domeniu precum şi punctul de vedere personal. În final ar trebui concluzionat în ce fel argumentul iniţial stă în picioare şi susţine punctul de vedere.

CONCLUZII

După ce toate argumentele au fost prezentate şi dezbătute, eseul se termină şi ar trebui să poţi să prezinţi concluziile. Într-un eseu bine scris şi organizat, argumentele sunt veridice şi laolaltă îţi susţin şi demonstrează punctul de vedere. Nu trebuie decât să subliniezi acest fapt şi eventual să mai explici ce studii s-au mai făcut pe acest subiect.

O alta secţiune posibilă, dar nu obligatorie, adesea întâlnită în eseurile academice, este cea de limitări. Aici, poţi să scrii limitările raţionamentului tău, care sunt premizele de la care pleacă eseul, însă care dacă sunt false ar putea să infirme concluziile, aspecte care nu au fost analizate, posibile condiţii care ar limita impactul concluziilor tale etc.

Mărimea eseului ar trebui sa respecte regula de +/- 10%, asta dacă nu se specifică altceva. Asta înseamnă că textul nu ar trebui sa fie nici mai scurt cu 10% şi nici mai lung cu 10% decât mărimea impusă. De exemplu, pentru un eseu de 3000 de cuvinte, este acceptat să scrii 2700-3300 de cuvinte. Poţi să foloseşti funcţia Word Count din Microsoft Word ca să vezi exact câte cuvinte are eseul tău.

În anumite cazuri foarte rare, este foarte dificil să-ţi exprimi ideea eseului într-un punct de vedere. În aceste cazuri este acceptat să înlocuieşti punctul de vedere cu o întrebare de cercetare care ar trebui să corespundă aceloraşi criterii, excepţie făcând faptul că autorul amână luarea unui poziţii clare pana la sfârşitul eseului. Nu este recomandată această abordare, însă în cazul în care este necesară, ai grijă să expui clar răspunsul la întrebarea de cercetare la încheierea eseului. Motivul pentru care toate aceste reguli sunt importante este acela ca examinatorii vor citi poate sute de eseuri care vor încerca sa spună cam aceleaşi lucruri. În acest context este in avantajul tău sa faci ca eseul tău sa fie remarcat printr-o structură clara şi un punct de vedere bine exprimat. Din cauza asta este foarte importantă respectarea acestor reguli destul de simple.

BIBLIOGRAFIE

Un eseu academic necesita si o bibliografie unde sa poţi scrie toate sursele pe care le-ai folosit. Universităţile din Vest au tendinţa să fie foarte stricte atunci când este vorba de plagiat. Aşa că ai grijă să citezi absolut toate sursele folosite. În conţinutul eseului încearcă să eviţi citate foarte lungi, ci mai degrabă foloseşte parafrazarea – exprimă prin cuvintele tale ceea ce alţii au spus înainte. În cazul în care citezi, foloseşte citate clare şi menţionează sursa. În orice caz, citarea trebuie folosită doar pentru a începe discutarea unui punct de vedere şi nu pentru a închide un punct de vedere.

În unele eseuri, cum ar fi cele pe care trebuie sa le scrii când aplici pentru MBA, trebuie să răspunzi la unele întrebări cum ar fi “Ce ai face daca ai fi managerul unei fabrici şi de ce?” În aceste cazuri, regulile de mai sus nu trebuie aplicate cu aceeaşi rigurozitate. Ar trebui să ai în continuare o structură clară, însă nu este necesară o bibliografie pentru că răspunsul tău va fi mai degrabă de natura practică decât teoretică.

8 comentarii:

  1. Anonim says:

    bravooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)))))....

  2. Dana Gheatau says:

    felicitari !...

  3. Anonim says:

    Felicitările mele! După ani de căutări pe net a explicării detaliate a celor 4 tipuri de eseuri despre care am învăţat la examenul IELTS din urmă cu mulţi ani, le găsesc aici.(cel puţin, unul dintre acestea 4, însă..voi reveni cînd voi găsi m.mult timp! Salutările mele! Amy Neagoe from Amycommunications.blogspot.com

  4. gelatuvasileviorel says:

    m-ati ajutat fiarte mult felicitari si suces in continuare
    http://​generalbolg.blogspot.com/

  5. Anonim says:

    am vizionat si ma ajutat bravo

  6. Anonim says:

    Bravo!

  7. Anonim says:

    Da ii de tot cacatul!

  8. Anonim says:

    tot ce pot sa spun e ca este un articol bun desi nu exact ce aveam eu nevoie .....